Med anledning av nedanstående inlägg på Täby Badminton`s hemsida gjort av deras klubbchef Peter Axelsson vill jag förklara vårt tillvägagångssätt för att främja intresset för badminton i Påvelunds TBK.

11 DEC 2018 09:32

Vårt elitlag hade det tungt igår i när de inte lyckades vinna någon match mot ett Trollhättan som hade fullt av danskar med debuterande världsstjärnan Han Kristian Vittinghuus i spetsen

 

Det var inte vår bästa laginsats, nu gäller det att ladda om ordentligt mot Umeå och Frölunda som vi möter i januari

Vi har nu spelat 4 matcher i Badmintonligan, alltså 24 delmatcher

Påvelund: Heldanskt motstånd i 5 av 6 delmatcher

Halmstad: Heldanskt motstånd i 3 delmatcher och halvdanskt i 2

Fyrisfjädern: Heldanskt i 3 delmatcher och halvdanskt i 2

Trollhättan: Heldanskt i 5 av 6 delmatcher

Det betyder 75% danskt motstånd

Man kan verkligen fundera på om det gynnar svensk badmintons framtid!

Skribent: Peter Axelsson 

 

Jag vet att jag kan låta bli att bry mig om inlägget och bara säga att ”rönnbären är sura” men jag vet också att inlägget läsas av hela Badminton Sverige och jag känner mig som en del av detta forum.

Jag vill också poängtera att jag respekterar allas olika åsikter och där ska vara plats för alla i Badminton Sverige.

Påvelunds Tennis och Badmintonklubb är en klubb med en gemensam styrelse och tennissektionen har 800 medlemmar och badmintonsektionen har 300 medlemmar och intill för 4 år sedan var det en fin breddklubb med ungefär 150 medlemmar. Klubben har 6 banor till badmintonen.

Jag beslöt för fyra år sedan i säsongen 2014/15 att anmäla ett lag i Division 4 Göteborg för att ge möjligheten för våra bästa äldsta ungdomar att pröva seriespel och skapa en gemensam känsla för detta och inom sektionen. Vi vann serien och jag anmälde ett andra lag i Division 4 Göteborg igen för att verksamheten växte med hissnande fart. Vi påbörjade på samma tid ett väldigt positivt samarbete med Sandefjord och Moss Badminton igenom Karel Eriksson och arrangerade en gemensam resa till Malaysia och ett tävlings- och träningssamarbete. Vi vann igen serien med båda lagen och jag anmälde nu två lag i Division 4 Göteborg. Förstalaget vann i säsongen 2016/17 sin Division 2 med egna fostrat spelare och ett fåtal norska spelare anfört av vår spelande tränare Magnus Sahlberg. Dom övriga lagen bestod och består av en stor grupp unga spelare i åldrarna 11 – 20 år, ungefär 25-30 spelare, som vi idag ser spela tävlingar runtom i landet. En stor del av dessa spelare hade sannolikt inte tävlat om vi inte hade påbörjat seriespelsprojektet.

I början av våren 2017 inså vi att vår verksamhet nästan var maximerat med träningar varje vardag från kl. 15.00 till 20.00 och fulla grupper – 20-24 spelare i varje grupp – och att förstalaget var nära att vinna Division 2 och gå upp i Division 1 Syd som består av väldig bra lag, samt att vi hade 30/40 unga tävlingsspelare igång.

Vi beslöt att fånga intresset och entusiasmera våra många unga spelare och framtidigt skapa en plattform för dom att utvecklas till fullo och en gemensam samlingspunkt för badmintonsektionen inom PTBK i form av ett bra förstalag med två utifrån kommande spelare. Jag tog kontakt till Joshua Eipe och åkte ner till Gentofte BK och hade ett möte med honom och Line Christophersen. Vi påbörjade ett samarbete om spel för PTBK i säsongen 2017/18 och ett träningssamarbete med deras ungdomssektion som Joshua är tränare för. Vi har nu haft besök två gånger av 16 spelare och Joshua som tränare. Vi fick i samma veva, under sommaren 2017, en kontakt från Mattias Borg och anställde Mattias som tränare till höstterminen. Därmed var vi plötslig i en situation då vi hade ett mycket bra lag och det visade sig i första serierunda att vi var bra med en klar vinst över den förmodat svåraste motståndare Aura BK.

Vi gick nu in i 2018 och vi kände oss trygga på tränarfronten och jobbade på internt med verksamheten på full kraft. Vi beslöt nu att vi ville ta steget upp i Badmintonligan och målet är att våra egna unga spelare ska ta steget in i detta lag över de kommande fem åren – att ha detta som en målsättning förutom sina individuella mål. Vi värderade också att det vore för kostsamt att anlita en asiatisk tränare/spelare och/eller svenska landslagsspelare med deras individuella tävlingskostnader och närvaro i Uppsala. Vi beslöt därför att utöka vårt samarbete med danska spelare och tog kontakt med Christian Lind Thomsen som är tränare i vissa Köpenhamnsklubbar och vi har här i höst haft 3 träningstillfällen med honom inom klubben för att ge inspiration och utveckling åt våra spelare, förutom att han är spelare för oss. I början av sommaren 2018 stod det klart att vi var med i ”Play off” till Badmintonligan tillsammans med Västra Frölunda och plötslig fick igen badminton medial uppmärksamhet i Göteborg.

I och med kontakten till Gentofte/Joshua Eipe och Christian Lind Thomsen då fick vi under sommaren kontakt med Mette Poulsen och Frederik Colberg. Frederik kommer att vara tränare på vårt kommande jullovsläger och andra framtidiga läger. Vi hade och har som klubb med engagemanget av dessa spelare/tränare nu ett fäste inom dansk badminton som är mycket gynnsamt för utvecklingen av våra unga spelare.

Vi har nu spelat två matcher borta och två hemmamatcher i Badmintonligan och konklusionen för min del är att vi får en helt annan uppmärksamhet och erkännande som idrott och klubb med vårt deltagande i Badmintonligan och de utländska spelares deltagande och prestationer inspirerar våra ungdomar på ett helt annat sätt än vi har sett tidigare och det kommer att gynna våra spelares utveckling. Dom ser slag och rörelsemönster, samt taktiska inslag och ett agerande som vi inte ser vanligtvis i svensk badminton och dom tränar med dessa väldig duktiga spelare/tränare. Samtidigt kommer andra klubbars ungdomsspelare från Göteborgsområdet och grannkommuner hit för att kolla och lära när vi har våra matcher och det ser jag som en väldig positiv inverkan på utvecklingen av svensk badminton.

Enligt mig är det viktigaste fortfarande hur vi tränar våra ungdomar dagligen för att utvecklas till bra och konkurrenskraftiga europeiska seniorspelare – hur ”bygger” vi upp träningen och tävlandet från 10 år och fram till dom är 22/23 år och Badminton Sweden har en långsiktig målsättning att ha 2/3 spelare/par bland de 12 bästa seniorer i varje kategori i Europa till år 2025.

Utan tvekan bidrar det att ha så bra lag som möjligt i Badmintonligan och få så mycket externt input som möjligt till ungdomarna.