Nedan kan ni läsa krönika från tidningen Salk-bollen där det skrivs om bla PTBK..

IS Göta, Järfälla TS, Tabergsdalens TK Älta TK, Påvelunds TBK…

Listan över ”småklubbar” som hade segrare och/eller finalister i fjolårets Salk Open går att göra längre men uppräkningen ovan räcker för att ge stöd till min åsikt:

De etablerade storklubbarnas betydelse för svensk juniortennis är gravt överskattad.

Ändå är det många unga talanger – eller kanske främst deras föräldrar – som faller för lockelsen när någon av landets största klubbar visar intresse.

Möjligheten att få representera den stora klubben med den fantastiska anläggningen förblindar unga talanger och deras anhöriga. Istället för att fråga sig vad som egentligen är bäst för den egna utvecklingen tas det för givet att storklubben har bättre tränare och större resurser.

Så behöver inte alls vara fallet.

Tvärtom tyder resultat och rankningslistor i främst de lägre ålderklasserna på att talangerna mår bäst av att stanna i hemmaklubben.

Det är egentlingen inte alls förvånande. En ”stjärna” i en liten klubb får där större möjlighet till för honom eller henne anpassad träning än vad han eller hon skulle få som en av ett antal talanger i en storklubb.

Om det sedan visar sig att resurserna i en liten klubb inte räcker för att fortsätta utveckla en spelare som är 16-17 år kommer saken i ett annat läge. Men först då.

Jag har länge förordat ett samarbete mellan klubbarna i de respektive regionerna och tror att en trött tredjetränare i en storklubb skulle få kunna ny energi och bli en tillgång om han eller hon blev chefstränare i en klubb där det finns talanger men där tränarsidan är eftersatt.

Det är den definitivt inte i göteborgsklubben Påvelunds TBK (Tennis och Badminton) dit tränaren Robert Almberg kom för 4.5 år sedan. I dag har klubben 600 juniorer (varav 36 ingår i tävlingsgruppen), 20-talet tränare (2.8 fast anställda) och spelare bland de fem bästa både på flick- och pojksidan i 13-årsklassen.

Tabergsdalens TK i småländska Norrahammar finns representerat på flera topp-10-listor där region Syd och region Stockholm dominerar kraftigt. Att region Norr inte har en enda spelare med på någon topp-10-lista är anmärkningsvärt med tanke på det stora upptagningsområdet.

Där har inte bara region Norr utan också Svenska tennisförbundet en stor utmaning.