I augusti 2014, för tre och ett halvt år sedan, landade jag i staden Florence i South Carolina, USA. Att åka på college i USA var något jag länge hade drömt om, men att denna tid skulle bli så betydelsefull hade jag inte föreställt mig. Fyra år fyllda av min favoritsport, en ny kultur, ett nytt språk, spännande platser och vänner från alla håll i världen. Nu i januari 2018 börjar jag min sista termin på Francis Marion University, där jag spelar tennis för skolans lag och studerar ekonomi med inriktning marknadsföring. Åren på college har gått otroligt fort och jag har lärt mig mycket och utvecklats både som person och som tennisspelare.

Jag heter Sofia Henning och är uppväxt i Långedrag i västra Göteborg. Jag började spela tennis i Påvelunds Tennisklubb när jag var fem år gammal och spelade och tävlade för klubben tills jag tog studenten i juni 2014. Förutom att vara aktiv i klubben som spelare jobbade jag extra i tennisskolan, framförallt med yngre barn. Jag började fundera på att åka på college redan i slutet av högstadiet, men planerna tog fart sommaren mellan tvåan och trean på gymnasiet och jag signade för min nya skola i USA i april 2014.

Att vara en ”student-athlete”, som vi studerande idrottare kallas i USA, har lärt mig att balansera vardagen mellan skola, träning, matcher och fritid. På hösten är vi ”off-season” och spelar endast ett fåtal tävlingar. Under denna period är fokus istället på träning och styrka och vi har träning både på morgonen innan skolan börjar och på eftermiddagen. Eftersom vi inte har lika många matcher som på våren finns det också mer tid till att studera och träna individuellt. Jag tycker om att styrketräna och brukar gå till skolans gym de dagar vi inte har träning med laget. I januari börjar säsongen och då är det mycket träning, matcher och resor som gäller. Vi möter flera skolor och reser runt till fem olika stater runt om South Carolina för att spela mot andra lag. Under säsongen spelar vi oftast varje helg, men har även matcher på vardagar. Jag har spelat både singel och dubbel under mina år på college och spelar oftast #3 singel och #2 dubbel. Jag har successivt förbättrat mitt spel, och under mitt andra och tredje år förlorade jag endast två singelmatcher under säsongen och vårt lag avslutade som trea i regionen, vilket är mycket bra.

Tennismässigt har jag under mina år på college, förutom att ha förbättrat mitt spel och teknik, mest utvecklat min inställning till matcher och på banan. Tidigare blev jag ofta väldigt nervös och spänd när jag spelade matcher, och upplevde att jag inte alltid fick valuta för mitt spel. Tack vare att jag under mina år i USA fått spela så många matcher med tätt intervall har jag blivit mer avslappnad på banan och hanterar olika situationer på ett bättre sätt.

Att ta chansen att få åka och spela tennis på college i USA är någonting jag ser mycket positivt på. Processen från första tanken på collegespel till att väl signa för en skola är dock relativt lång och kan upplevas krånglig. Jag valde att ta hjälp av en agentur, ”Athletic School Advisor”, för att få hjälp med de praktiska bitarna. För att kunna studera på college i USA behöver man göra ett par akademiska tester, liknande det svenska Högskoleprovet. Ett tips är att göra dessa tester i god tid för att hinna med att eventuellt göra dem fler gånger för att förbättra sitt resultat. Olika skolor har olika hög akademisk intagning baserat på dessa tester. För att få kontakt med coacher på olika skolor publicerade jag en video på YouTube där jag presenterade mig själv och coacherna kunde se mig spela. Genom detta fick jag kontakt med ett flertal skolor, som jag även hade Skype-samtal med. Efter att ha sållat bland skolor på det tennismässiga, ekonomiska (nivå på scholarship), personliga och akademiska planet signade jag för Francis Marion University i South Carolina och tror nästan inte att jag hade kunnat få det bättre än jag har och har haft det under mina år i USA.

Gällande boende finns det ofta flera olika möjliga alternativ. Jag har under alla år bott i en lägenhet strax utanför campusområdet med andra tjejer i mitt tennislag. I lägenheterna runt omkring bor andra studenter, vilket har gjort det enkelt umgås med och lära känna studenter inom olika sporter och från olika delar av världen. Ibland har vi till exempel gemensamt poolparty eller ses för att fira någons födelsedag. På helgerna åker vi ofta till stranden eller hittar på andra aktiviteter. Gemenskapen bland atleterna är väldigt god och vi umgås med idrottare från alla sporter. Att göra en riktigt svensk fika med kladdkaka är någonting som brukar uppskattas!

Avslutningsvis är jag alltså mycket nöjd med att studera på college i USA och tycker det är ett bra alternativ för tennisspelare som inte kan eller vill elitsatsa direkt efter gymnasiet, men ändå vill hålla liv i tennisen på en hög nivå kombinerat med studier. Det kan underlätta att ta professionell hjälp under processen, då det för de flesta troligen sparar både pengar, tid och eventuell oro över hur allt ska gå till. Har ni frågor om collegelivet svarar jag gärna på frågor!

Ett fortsatt stort lycka till med tennisen,

Sofia Henning, Francis Marion University

sofiahenning95@gmail.com

Här kan du läsa om Lukas Lindén Malmbergs första tid i USA!