Tränarpresentation: Jakob Arvidsson-Ehn

Född: 1998

Roll i PTBK: Ansvarig tränare tävlingstennis 13 år och äldre

Jakob Arvidsson-Ehn började spela tennis i Tibro när han var 6 år. Så det är inte bara Söderling av våra stora tenniskonstnärer som slog sina första slag i Tibro tennishall.

Jakob började spela med sin pappa Hans och spelade nästan uteslutande bara med honom fram till han var 10 år. Visst, han var med i gruppträningar också men konkurrensen var inte så hård så när han var 11 år spelade han redan med deras A-lag. Fram till Jakob var 13 år tillhörde han Tibro, sedan bytte han till Skövde TK. Vid två tillfällen i veckan hade han klubbträningar, resten bokade han och pappa Hans upp timmar och körde.

Pappa la mycket timmar på mig och är den enda coachen jag fullt ut litat på, berättar Jakob.

Hans spelade själv tennis tills han var 18 år och jobbade några år i Skövde som tränare.

Såklart vi hade våra duster, men han var alltid en trygghet för mig. I slutändan har jag alltid lyssnat på honom, för jag har alltid trott att han har kunnat och haft rätt. Jag har alltid tyckt tennis varit roligt och mitt mål var att bli bäst, så jag är väldigt tacksam att pappa låg på mig och också velat mycket.

När Jakob nådde gymnasieåldern ville han först börja på Riksidrottsgymnasiet i Båstad, men det blev i Lidköping istället. Han fick fyra bra år där han kunde tävla mycket och samtidigt blev självständig och växte som person genom flytten hemifrån.

Drömmen om att bli proffs levde även efter studenten. Jag spelade heltid ett år och tog en ATP-poäng, men det blev i längden tufft ekonomiskt och jag förlorade många kvalmatcher och kände själv att det var mer på Vinter- och Sommartourerna jag kunde hävda mig.

För skojs skull sökte han ett tränarjobb i Bankeryd och fick det. Det blev ett år som tränare där och därefter en flytt till Påvelund där han nu varit i snart 1,5 år. Här är han ansvarig för de äldre tävlingsspelarna samt träningarna för A-laget på herrsidan.

Självklart är Påvelund en mycket större klubb än vad Bankeryd var. I Bankeryd kände alla varandra och genom storleken skiljer det sig också i vad man prioriterar och hur man kan jobba med utveckling inom de olika områdena.

I tränarrollen trivs Jakob för det mesta bra, precis som han gör i PTBK som klubb.

Såklart skulle vi vilja ha fler banor så vi kunnat minska kölistan och erbjuda fler timmar till en del spelare, men idag går det inte eftersom vi inte har tillgängligheten.

Under de åren som gått från att Jakob gått från att vara spelare till att bli tränare har han lärt sig mycket av de coacher han jobbat tillsammans med. Han säger att bara i Påvelund bland kollegorna finns flera olika typer av coachstilar. Han själv vill vara enkel, men hård.

Man ska få ut sin fulla potential på en träning. Känna att man går därifrån och har lärt sig något och samtidigt ha gett allt.

Tror du att ditt ledarskap formats mycket av hur din far coachade dig?

Ja, nästan allting är säkert format från pappa. Han var simpel i sina övningar, vi kunde stå i timmar och bara serva till exempel. Han la ut hink efter hink efter hink och vi bara servade. Och körde mycket hörn/hörn. Mycket enkla övningar och det har format mig i hur jag coachar idag. Jag tror jag går tillbaka mycket till min egen erfarenhet som spelare när jag ger råd och jag känner också att kemin och kommunikationen är som bäst med de spelarna som är något äldre och tävlar lite mer.

Vad är det roligaste med att vara tränare?

När man ser att en spelare utvecklats. Om man jobbat med exempelvis serven en längre tid och man sen ser på tävlingar att hen lyckas med den, då blir man stolt och väldigt glad för spelarens skull. Det är det roligaste med att vara tränare!

Och om du inte var tränare…?

Då hade jag utbildat mig till fastighetsmäklare, det verkar vara ett intressant jobb. Inte omöjligt att det kan bli det i framtiden…

Fritidsintressen: Resa. Har bokat Budapest i maj. Jag älskar att resa och se nya städer och kulturer!

Förebilder: Bill Gates. Han var lite av en udda och utsatt person i låg- och högstadiet och blev senare världens rikaste man. Att göra den resan, det är rätt bra gjort.

Film eller bok du blivit inspirerad av: Zlatan-boken. Samma där, att komma från typ ingenting till att bli en av de bästa i världen…!

Påvelunds största styrka: Sammanhållningen. Tycker att det är en fin sammanhållning från alla håll och kanter och man tar väl hand om varandra. Blir en väldigt familjär stämning i klubben.

Bästa minne från tiden i Påvelund: Hela Elitseriesvepet är fina minnen. Elitserien var väldigt rolig. Jag fick spela två dubbelmatcher vilket var otroligt kul. Det hade varit extra roligt att ha fått spela även på hemmaplan. Synd att vi inte kunde knipa slutspelsplatsen.

Vill du rekommendera någonting: Var tacksam för alla tips du får från människor som bryr sig om dig. Som verkligen bryr sig om dig. 

Av Linus Eriksson