Personalpresentation: Magnus ”Wille” Wilhelmsson

Roll i PTBK: Service- och driftansvarig

Magnus, eller ”Wille” som han kallas i tennis- och badmintonhallen, växte upp på en bondgård belägen mellan Linköping och Norrköping. Skog, djur och natur var naturliga inslag i hans uppväxt. Wille var yngst i en syskonskara av fem och fastnade själv tidigt för idrotten. Han spelade mycket fotboll och basket vilket innebar en mycket bussåkande till och från träningar – tid som nyttjades till läxläsning.

Efter årskurs nio valde han att satsa mer på basket än fotboll och flyttade hemifrån till ett idrottsgymnasium i Huskvarna. Som högst nådde han landslaget på pojklagsnivå inom basketen.

Efter gymnasiet pluggade Wille en fyraårig teknisk utbildning, därefter följde militärutbildningen där han läste till reservofficer. Wille tränade ungdomslag inom idrotten tidigt och ledarskap har sedan dess intresserat honom. Han ser en tydlig förändring i hur man leder från sin tid i militären jämfört med idag.

Ja verkligen! Jämför man 1989/90 med idag så kan man säga att det inte var så mycket delaktighet då – inte så mycket reflektion. Idag pratar man mycket om involverande ledarskap och kraften i att alla förstår vad man gör och varför och att man tillsammans strävar mot samma mål. Så det har förändrats mycket.

Efter militären sökte Wille in på lärarhögskolan, vilket var anledningen till att han hamnade i Göteborg 1993. I 4,5 år läste han till matte och NO-lärare…men arbetade sedan bara ett år med det innan han återvände till basketen, den här gången som tränare på halvtid och halvtid som specialpedagog. Alltihop via en tjänst på Fässbergsgymnasiet, en skola som idag inte längre finns kvar.

Jag jobbade med barn och ungdomar som hade det lite stökigt och fick kombinerat det med basket, vilket var oerhört givande och lärorikt. Men tyvärr lades basketen ner av ekonomiska skäl efter 4-5 år. Då började jag istället på ICA. Jag har alltid varit intresserad av handel och har sedan 2006 haft en massa olika roller inom ICA.

Längst var Wille i en butik i Munkebäck i 13 år, bland annat som försäljnings-/affärschef. Sedan i höstas är han dock tillbaka inom idrotten igen, den här gången i Påvelunds TBK.

Jag trivs jättebra här! Att göra lite småaffärer i receptionen är jämförbart med det jag gjort på ICA, men såklart i en mycket mindre mängd. Då köpte vi in 30 pall av något, nu handlar det kanske om att byta till en ny juicesort i vårt sortiment i receptionen.

Willes arbetsroll är som service- och driftansvarig för anläggningen. Han ska se till att saker som är trasiga byts ut, att banorna och det runtomkring ser bra ut och att allt runt receptionen flyter på. Bland annat.

Medlemmarna som kommer hit ska vara stolta över att vara medlemmar i klubben. Där kan jag vara med och påverka deras känsla när de kommer in i hallen, men jag hoppas också kunna komma med inspel om vad vi kan göra mer för att stärka gemenskapen i klubben. Vi har i närtid haft en resa till Mallorca till exempel, sådana saker tror jag kan bidra positivt på flera sätt. Vi levererar ganska bra på högsta nivå, men det finns ett stort värde i att synas på alla nivåer.

Wille hoppas såklart som alla andra på en ombyggnad i framtiden med fler banor, men en sådan kan också kan innebära en uppfräschning av cafeterian och receptionen.

Killarna och tjejerna som kommer hit behöver påfyllning av energi inför eller efter sin träning, så det behöver i längden finnas alternativ till det lilla kioskutbudet. Men, vi ska också ha respekt för att vi inte får in en stor mängd strökunder förutom de som är tennis- och badmintonspelare, så det är lite tufft eftersom vi vill att det vi säljer ska vara fräscht och hålla en hög kvalitet. Men vi får ta det steg för steg och gräva där vi står. Vi måste också vara medvetna om att priserna går upp samtidigt som vi ska ha respekt för att cafét i första hand är till för medlemmarna och ska vara en service, så jag tycker inte vi ska gå upp för mycket i pris heller.

Sin egen tennis då? Jodå, Wille började sin tenniskarriär sent i livet, men idag spelar han regelbundet varje vecka. 1-2 tennisträningar i veckan blir det plus ett padelpass.

Racketsport tre gånger i veckan får ändå anses godkänt, eller?

Absolut Wille, det är det!

Fritidsintressen: Mycket handlar om barnen. Har en som spelar innebandy och en som spelar fotboll. Jag är inte med som tränare men hjälper till när det behövs. På somrarna är det gott att vara ute i skärgården. Även om jag är från oskusten älskar jag västkusten, haha. Sedan blir det mycket sport – älskar att titta på idrott i de flesta former.

Film eller bok du hämtat inspiration ifrån: Böcker är jag jättedålig på. Film gillar jag, vi ser på film varje kväll hemma. Mycket feelgood-filmer blir det. Men, du ska få en person istället som jag träffat flera gånger som jag ser upp till och haft som lite mentor. En Göteborgsprofil, Christer Olsson. Han är bra på att föreläsa om hur man hanterar grupper, tar beslut och så vidare.

PTBK:s största styrka: En fantastisk sammanhållning bland de anställda, men en stor styrka är också de ideellt engagerade och hur de tar sig an olika uppgifter på allvar. Många kommer in helt ideellt och har gjort jättebra planer och förberedelser, som till exempel inför Elitseriesammandraget förra året – det visar på ett otroligt engagemang! Det är en styrka i klubben att alla är ödmjuka och lyssnar – det är okej att komma med idéer och förslag och det skapar en bra atmosfär.

Bästa minne från tiden i Påvelund: När jag jobbade på ICA märkte vi att de butikerna som gick bäst var de som vågade lite mer än att bara sälja mat, så vi sysslade mycket med event. Vi kunde åka upp till Skatås och köra lopp för barn och bjuda på korv, som egentligen bara kostade oss men som blev lyckade event och som det pratades om, vilket i slutändan var bra för affären. Jag gillade 40-årsjubiléet här i PTBK som vi började fira häromveckan. Även om jag tror vi kan ta i ännu mer så vågade vi satsa lite – det var folk och ungar och ballonger överallt! Jag blev också imponerad över hur badmintonen hanterade sina matcher på högsta nivån. Detsamma gällde Elitseriematcherna i tennisen – det var väldigt proffsiga engagemang som blivit goda minnen hos mig.

Av Linus Eriksson