Efter raka seriesegrar i division 4, 3, 2, 1 och Badmintonligan så förlorade PTBK:s A-lag med knappast möjliga marginal i finalen i SM-slutspelet mot Halmstad i Golden set. Trots förlusten en fantastisk insats som spelarna, ledarna och alla funktionärer under hemmamatcherna har svarat för under säsongen 2018-19.

PTBK och Halmstad var rättmätiga finallag i SM-finalen. Halmstad vann grundserien före PTBK efter att Halmstad vann lagens möte med 4-2. PTBK vann sedan mellanserien före Halmstad då PTBK vann lagens möte med 4-3 (golden set). Och både Halmstad och PTBK vann relativt enkelt i semifinalerna mot Umeå respektive Fyrisfjädern. PTBK segrade mot Fyrisfjädern med 4-2 på bortaplan och 5-1 på hemmaplan, vilket innebar att Fyrisfjädern efter 19 raka SM-finaler varav 16 SM-guld missade SM-finalen.

SM-finalen spelades under lördageftermiddag inför mycket folk i Uppsala. Både PTBK och Halmstad hade supportrar på läktarna. Och publiken fick se en så jämn match som tippades på förhand.

Tyvärr kunde inte PTBK spela med Line Christophersen (landslagsspel för Danmark) och Christian Lind Thomsen (väntades bli pappa i dagarna). Genom att Christian inte spelade så spelade Magnus Sahlberg herrsingel 2 där Magnus (i vad han har sagt spelade sin sista stora match) föll med 3-1 i set mot dansken Rasmus Messerschmidt. Samtidigt vann stabila PTBK:s mixedpar Frederik Colberg/Mette Poulsen mot Mikkel Mikkelsen/Louise Eriksson med 3-1 i set.

Därefter förlorade PTBK:s Joshua Eipe mot sverigeettan Felix Burestedt med 3-2 i set (11-9 i femte set) och när PTBK:s ungerska Laura Sarosi, som gjorde sin första match för PTBK nu när Line inte kunde spela, låg under med 2-0 i set mot Irina Andersen såg det svårt ut för PTBK. Men Laura vann tre raka set och därmed stod det 2-2 i matcher. Bra gjort av Laura.

I de avslutande matcherna var Halmstad starkast i herrdubbeln genom Mikkelsen/Messerschmidt mot Colberg/Eipe och vann med 3-1 i set. Nykomponerade paret Poulsen/Sarosi kvitterade dock till 3-3 genom seger i damdubbeln mot Andersen/Sofie Holmboe Dahl med 3-1 i set.

Därmed avgjordes hela SM-finalen i golden set. Damdubbel blev den avgörande disciplinen och denna gång ändrade Halmstad så att Louise Eriksson spelade istället för Irina Andersen. Poulsen/Sarosi var i ledning med 7-6 men vid 8-8 så vann Eriksson/Holmboe Dahl tre raka poäng och därmed hela lagmatchen och SM-guldet till Halmstad. Grattis Halmstad men också stort grattis till PTBK:arna.

Förutom coachning av huvudansvarige Asger Madsen så coachades också PTBK av Mattias Borg och Fredrik Blom.

Första säsongen i Badmintonligan har varit en väldigt positiv upplevelse för PTBK. Asger har sett till att PTBK har haft ett starkt lag till matcherna. Asger har också fått en stor funktionärsgrupp att ställa upp kring hemmaarrangemangen. Stort tack till sponsorn Flying Flerp som har kommit med biltransport till varje hemmamatch med 300 stolar, ljudanläggning mm. Dagen efter match har biltransport kommit för att hämta stolar mm.

Ekonomiskt har vi tyvärr inte lyckats locka tillräckligt med sponsorer som har skjutit in pengar för att vi kontinuerligt år efter år ska kunna satsa cirka en halv miljon kronor på Badmintonligan så förhoppningsvis kan sponsorintäkterna öka kopplat till badmintonligalaget inom närmaste månaderna eller så får vi spela med helt egna spelare. Som det ser ut just nu så får nästa års spelartrupp i grunden bestå av egna spelare men med någon eller några duktiga spelare som tillkommer till någon eller några matcher.

I klubbens verksamhetsplan för 2019 så var målsättningen SM-semifinal och detta mål infriades ju med råge. Verksamhetsplanen för 2020 arbetas igenom under hösten 2019 och då vet vi vad målsättningen blir för A-laget under säsongen 2019 och 2020.

En kanonsäsong avslutas därmed för PTBK:s A-lag i Badmintonligan. En säsong som har gett PTBK stor uppmärksamhet i badminton-Sverige men också medialt (har varit ett tiotal artiklar i Göteborgs-Posten och ofta nämnt på Mix Megapol) och som kan sporra klubbens alla duktiga badmintonjuniorer där själva bredden i badmintonskolan är mer eller mindre fulltecknad.

// Martin Stigh, klubbchef

PTBK:s lag tar emot SM-silver. I ordning Asger Madsen, Mattias Borg, Magnus Sahlberg, Frederik Colberg, Joshua Eipe, Laura Sarosi och Mette Poulsen.