Tennisens elitseriesäsong 2024 gick dagarna före jul i mål. Årets säsong slutade med bronsmedaljer för både dam- och herrlaget.

Före säsongen sa de båda lagens kaptener Pontus Larsson och Martin Stigh att målsättningarna var att gå vidare från gruppen för att därefter omgruppera inför slutspelet. I fjol nådde damlaget en finalplats och sånär fick ta med sig guldet hem till Göteborg. Med tanke på att årets dam- respektive herrtrupper åtminstone på papperet såg ännu mer tillspetsade ut än för ett år sedan så kan man gissa att siktet var högt inställt även i år.

Damlaget inledde sin serie med bortamatch i Stockholm mot SALK. Efter tuffa matcher fick man till slut med sig en poäng hem efter att Påvelunds finska spelare Laura Hietaranta på förstasingeln räddat matchboll.

I andra gruppspelsmatchen kom gruppens på förhand kanske tuffaste lag på besök till Göteborg, Helsingborgs TK. Även här fixade tjejerna ett kryss och bärgade en poäng.

Två Göteborgsderbyn avslutade sedan gruppspelet, vilka slutade med 3-1 och 4-0 till Påvelund mot GLTK respektive Ullevi TK. Damlaget var därmed beroende av att Helsingborg och SALK inte delade på poängen när de båda lagen möttes i sista rundan. Efter några nervösa minuter framför streamen stod det klart att PTBK knep andraplatsen i gruppen och därmed fick möta de regerande mästarna Enskede i semifinal.

Herrarna började sin säsong med hemmamatch mot tuffast tänkbara motstånd, Fair Play TK. Två av matcherna gick till matchtiebreak, och jämt som det var slutade mötet till slut 2-2och man fick dela på poänge. Tyvärr skadade sig Max Dahlin som var tänkt som lagets andrasingel under säsongen. Max kunde dessvärre inte spela mer alls vilket blev ett tungt avbräck för laget.

I nästa omgång blev det även där 2-2, borta mot Mälarhöjdens IK Tennis, och nu var man piskade att slå regerande mästarna Solna på bortaplan. Det gjorde man också efter en stark vinst av Chris Rodesch på förstasingeln mot Karl Friberg samt en jämn vinst i dubbeln av Måns Dahlberg och Oliver Johansson mot Lukasz Kubot och Hannibal Borg med 11-9 i avgörande matchtiebreak.

Tack vare en 4-0 vinst i den avslutande gruppspelsmatchen hemma mot Växjö TS tog sig även herrarna till slutspel. Där väntade Lidingö TK.

Slutspelet spelades i Lidingö Tennishall och damerna var först ut. Enskede har varit den stora giganten de senaste åren på damsidan och ställer alltid ett starkt lag på benen. Den första matchen för dagen var dubbelparet Klara Milicevic och Anastasia Pettersson mot Milosavjlevic/Vidgren. Påvelundsparet gjorde en fin match och vann med 6-3,6-2. Samtidigt kämpade Alexandra Viktorovitch i sin singel mot Enskedes Fanny Norin. Långa bolldueller och två damer som är kända för att aldrig ge sig. Norin drog för dagen det längsta strået genom 10-8 i matchtiebreak och därmed var ställningen 1-1. På andrasingeln räckte Nellie Taraba Wallberg inte riktigt till mot Lisa Zaar och därmed var Hietaranta tvingad att besegra Sarah Beth Grey på förstasingeln. I en svängig match där det både inledningsvis och mot slutet såg ut att kunna gå vägen blev dock Beth Grey numret för stort för dagen och Enskedes finalplats var ett faktum. Påvelund fick med sig en bronspeng hem.

– Ett resultat vi ändå får vara nöjda med, kommenterar Linus Eriksson, som ihop med Pontus Larsson coachade tjejerna under årets serie. Vi hamnade i en tuff grupp och ska vara stolta över att vi tog oss vidare från den. Visst känns det lite surt när vi kände att vi hade en bra chans mot Enskede, men serien är kort och intensiv och man behöver ha marginalerna på sin sida för att det ska gå hela vägen. Med lite otur hade vi åkt ut redan i gruppen och med lite tur hade vi stått i final. Summa summarum är en bronspeng inte fy skam.

Herrarna mötte hemmalaget Lidingö. En hel del folk hade tagit sig till tennishallen och skapade en fin atmosfär under kvällen.

Det skulle visa sig bli en riktig nagelbitare.

Henrik Bladelius, som format toppen perfekt till årets serie, inledde med att vinna mot Fred Simonsson med 6-1,6-2. Samtidigt splittade Måns Dahlberg och Oliver Johansson de två första seten i dubbeln på banan bredvid. Tyvärr rann matchtiebreaket iväg i Lidingös favör och 1-1 i matcher var ett faktum.

På förstasingeln slog Chris Rodesch Johannes Ingildsen i raka set. Därmed visste alla att om John Hallquist Lithen lyckades stänga sin match mot Simon Freund skulle Påvelund vara i final. Matchen gick till ett avgörande matchtiebreak, där Freund var den starkare och vann 10-4.

Det innebar att ett avgörande matchtiebreak i dubbel skulle avgöra semifinalen. PTBK’s kaptener Stigh/Willenhag/Samuelsson ställde Oliver Johansson och Chris Rodesch på benen mot det samspelta paret Ingildsen/Freund. Kanske var det Ingildsen/Freunds rutin av att spela tillsammans som fällde avgörandet. 10-6 blev siffrorna och killarna fick nöja sig med en bronspeng i år.

Nog vill man alltid ha mer när man är så nära. Herrarna kände nog att man hade en gyllene chans att nå final i år och damernas förhoppningar fanns garanterat också där, men att Påvelund som för två år sen höll till i division 1 med båda sina representationslag i år plockar hem två bronsmedaljer är inget annat än en stor framgång.

Till förra årets säsong gjorde Svenska Tennisförbundet om formatet på serien. Man kortade ner spelperioden, schemalade serien senare på året, satte en begränsning på antalet internationella spelare per lag och har en gemensam spelplats från semifinal och framåt. Påvelunds ledare och lag tycker det överlag har varit mycket positiva förändringar som på kort tid skapat ett större intresse för serien från både de som är involverade i lagen och klubbens medlemmar.

– Det är ett konstant arbete och process med att göra hemmaarrangemangen till så spännande och roliga tillställningar som möjligt, säger PTBK’s klubbchef Martin Stigh. Förhoppningsvis kan vi för varje år locka mer och mer publik till våra hemmamatcher. Målsättningen är att fortsätta ha både dam- och herrlag i elitserien och en vacker dag även stå som svenska mästare!