Tränarpresentation: Alva Pyk

Född: 2003

Roll i PTBK: Badmintontränare och receptionen

För snart ett år sen tog Alva studenten och har sedan dess jobbat heltid i PTBK, klubben hon började spela badminton i när hon var 11 år. Då började hon en gång i veckan innan mängden successivt ökades samtidigt som hon även var aktiv i bland annat friidrott och karate.

Jag fick bra kompisar i PTBK samtidigt som vi hade bra tränare i Asger och Gabriel.

Under tonåren började hon själv hoppa in som tränare då och då.

I början var det läskigt och jag tog inte så mycket plats eftersom jag är lite blyg av mig, men jag tror tränarrollen har hjälpt mig att bli lite tuffare och ta lite mer plats i olika sammanhang även utanför badmintonhallen.

Som tränare själv idag försöker Alva vara glad och peppande men ändå lite bestämt.

I sin heltidstjänst idag har Alva 15 timmar i veckan i receptionen medan resten av tiden har badmintonfokus.

Det är svinkul att jobba med Gabriel! Han är en stark person med en stark personlighet och stark vilja men har blivit lite lugnare med åren, haha. Han har i alla fall lärt mig att tro mer på själv och öka min pondus. Däremot märker jag att det som ung tjej är lite svårare att få folk att lyssna. Om jag ryter till tar inte alla det lika seriöst som om Gabriel gör det. Det är ett mansdominerat yrke med få kvinnliga tränare, vilket säkert beror på att fler killar tränar badminton och då blir det naturligt att fler väljer att stanna kvar och jobba med det.

Alva själv vet att hon kommer vilja plugga vidare så småningom, men har inte bestämt sig för till vad. Kanske veterinär, kanske lärare, kanske till ingenjör eller inom sjukvården.

Båda mina föräldrar är ingenjörer, men det känns egentligen skittråkigt. Det enda jag vet är att jag inte vill sitta på ett kontor framför en dator hela dagarna.

Den största utmaningen badmintonklubben står inför är att få fler att börja spela just badminton. Vill man börja spela finns det lediga platser direkt att få, vilket skiljer sig lite åt från tennisen. Ett utökat samarbete mellan tennis- och badmintondelen tror Alva skulle kunna vara positivt för alla i klubben.

Jag tror vi skulle kunna göra lite fler saker tillsammans.

Bästa minne hittills från åren i Påvelund: Det finns många. När jag var ung gjorde vi roliga tränings- och tävlingsresor till Danmark. Det har även varit roligt när det varit KM och alla aktiviteter vi gjort utanför hallen, som att bowla eller spela volleyboll. Vid påsk var tävlingsgruppen till Laserdome – det var roligt.

Påvelunds största styrka: Det är trevliga människor här med en bra sammanhållning och jag tror det är en styrka vi är både tennis och badminton i klubben, även om vi kan samarbeta mer än vi gör idag.

En film eller bok du hämtat inspiration ifrån: Jag läste en bok för ett tag sen, ”Britt-Marie var här” av Fredrik Backman. Den var rolig.

Fritidsintressen: Har en hund, en brukshund, som jag är ute och tränar en hel del.

Vad tror du på som du upplever att andra inte håller med om? Politik. Jag röstade för första gången senast och det var inte många i min krets som röstade på samma. I övrigt tycker jag fotboll är dötrist, vilket kanske inte alla andra håller med om.

Vad är det senaste du gjorde för första gången? För två år sedan tog jag körkort, men var det verkligen det senaste jag gjorde för första gången? Jag tog studenten för snart ett år sen – det var första och bör vara enda gången jag gjorde det.

Av Linus Eriksson